Nyheter från Vatikanradion

Benedictus XVI: s budskap till jordbävningens offer

Benedictus XVI har skickat ett budskap till invånarna i den centralitalienska regionen Abruzzo som på långfredagen begravde sina döda under en statlig begravning. På uppdrag av påven ledde Vatikanstatens statssekreterare, kardinal Tarcisio Bertone, begravningsmässan på långfredagen för jordbävningens offer i regionens huvudstad L'Aquila.

Tusentals sörjande samlades vid 205 kistor, som täcktes av blommor och bilder av de döda, vilka låg i rad på polisakademins torg i L'Aquila, som har drabbats värst av måndagens skalv som nådde 6.3 på Richterskalan. Italiens kraftigaste jordbävning på tre decennier hade från och med fredagsmorgonen krävt 289 offer.

Som ett tecken på hans andliga närhet, hade Benedictus XVI skickat Kardinal Bertone och hans personliga sekreterare, Msgr. Georg Gainswein för att delta i begravningsmässan. Enligt Kyrkans liturgiska normer tillåts ingen annan mässa på långfredagen än långfredagens mässa, men begravningsmässan tilläts vid detta tillfälle genom en särskild dispens. Närvarande vid mässan var bl a Italiens president Giorgio Napolitano och premiärminister Silvio Berlusconi.

Under början av mässan, läste Msgr. Gainswein upp påvens budskap.
I dessa dramatiska timmar, skrev påven, efter den oerhörda tragedin som har drabbat detta land, känner jag mig nära er i anden och delar er vånda. Jag ber Gud om evig vila för offren, att de skadade snabbt skall återhämta sig, och att alla skall ha mod att fortsätta hoppas utan att ge vika för förtvivlan.

Påven sade vidare att han hade följt utvecklingen av den förödande jordbävningen alltifrån det första skalvet, som kändes även i Vatikanen, och han berömde räddningstjänstens beundransvärda arbete. Påven uttryckte också sin glädje över den växande vågen av solidaritetssamarbete mellan staten, Kyrkan och privatpersoner.

Detta är förpliktelsens tidpunkt, sade påven. Endast solidariteten kan bidra till att övervinna dessa plågsamma vedermödor. Jag anförtror samtliga personer och familjer som har blivit drabbade av denna tragedi till Jungfru Maria, och genom hennes moderliga förböner ber jag Herren att torka alla tårar och mildra alla sår medan jag delger er alla en särskild förtröstansfull Apostolisk välsignelse.


 

  Föregående   Utskrift /

Hem      S:t Mari       Nyheter        Kontakt oss       Foto        Länkar

Copyright 2005 marnarsay.com