Idag/

Argentinsk präst får pris för hans arbete med de fattiga i Madagaskar


(20.11.2008)
Ordförande för det Påvliga rådet för rättvisa och fred, Kardinal Renato Martino, har kungjort pristagarna av den Heliga Matteusfondens pris, som utdelas för utstående tjänst i solidaritetsarbete och social rättvisa. En av mottagarna i år är den argentinske prästen fader Pedro Opeka, som har arbetat med de fattiga i Madagaskar.


Heliga Matteusfonden skapades till minne av den vietnamesiska kardinalen Francois Xavier Van Thuan, som dog 2002. För nuvarande pågår arbetet med hans saligförklaringsprocess. Stiftelsen främjar initiativ som uppmuntrar en större närvaro av Kyrkan i samhället, genom bl a studier och spridningen av Kyrkans sociallära. En av dem är Fader Opeka. Nyhetsbyrån AICA rapporterar att den argentinske författaren Jesus Silveyra, skriver i sin bok "En resa till hoppet", följande rader om just Fader Opeka:


Han blev prästvigd 1975 och återvände till den afrikanska ön för att vara präst i Vagaindranomissionens församling i djungeln vid den sydöstra delen av ön. Under femton år ansträngde han sig för att ge hundratals ungdomar en utbildning. Eftersom han levde bland de fattiga och behövande, och på grund av den ogästvänliga naturen, drabbades han av olika slags magkrämpor samt av malaria. 1989, med hjälp av många av hans tidigare universitetsstudenter grundade han den humanitära associationen Akamasoa, som på Malgache betyder "goda vänner", för att tjäna de marginaliserade och isolerade.


Jesus Silveyra berättar att efter sexton år i missionsarbete, bor idag över 17000 människor i de fem byar som skapats av föreningen; 8500 barn undervisas i dess skolor, och 3500 personer är anställda av föreningen. Varje stad har en livsmedelsbank och har öppnat ett sjukhus. Mer än 200000 personer, 1,5% av landets hela befolkning, har fått hjälp av denna förening, där de har fått stöd och vägledning i att förändra och förbättra sina liv.


 

  Föregående   Utskrift /

Hem      S:t Mari       Nyheter        Kontakt oss       Foto        Länkar

Copyright 2005 marnarsay.com