Nyheter från Vatikanradion

Mons Migliore uttalar sig i samband med 60-års jubileer för deklaratonen av de mänskliga rättigheterna

(09.12.08)
Imorgon infaller dagen för 60-års jubileet för deklarationen för de mänskliga rättigheterna, och under den senaste tiden har Vatikanen gjort starka uttalanden vid FN, för att främja det mänskliga livets värdighet och notera att medlemsstaterna gör överträdelser. Vatikanradion intervjuade mons. Celestino Migliore som är den Heliga Stolens ständige observatör vid FN.

Den 10 december kommer några abortföreträdande organisationer överlämna en petition för att FN:s generalförsamling ska lägga till abort till mänsklihetens universella rättigheter. Mons. Migliore kommenterar detta i intervjun med att säga att det är ett initiativ som arbetar för att montera ner det system som de mänskliga rättigheterna bygger på. I o m detta introduceras det så kallade ”homo homini lupus”. Mons. Migliores kritik är hård. Detta är vår barbariska modernitet, som förintar samhället. Men det finns motsatta strömmar som vi måste stödja.

Vidare tänker Frankrike å 25 Europeiska länders vägnar, presentera ett deklarationsprojekt för FN, som ska förklara att homosexualitet inte àr straffbart. På detta svarar den Katolska kyrkan att man måste undvika att homosexuella personer stämplas orättvist och diskrimineras. Men att med en politisk deklaration kräva en ny kategori skyddade från diskriminering, skapar i sin tur ytterligare diskrimineringar. Det är därför som mindre än 50 medlemsstater har skrivit under detta förslag till förändring, medan 150 inte skrivit under.

Vatikanens presstalesman förklarar detta uttalande och understryker att principerna i respekten för den mänskliga personens rättigheter och vägran till orättvis diskriminering står tydligt i den katolska läran, och detta omfattar naturligtvis dödsstraff, hårda lagar och diskriminering av homosexuella.

Vad gäller frågan om de mäskliga rättigheterna måste skrivas om efter 60 år, svarade mons. Migliore att det inte är nödvändigt även om det var 58 länder som skrev under den första deklarationen och idag räknar FN 192 medlemsstater. Men de som har kommit till under dessa 60 år har alla accepterat texten, som vare sig går mot kulturernas pluralism, traditioner, filosofier och religioner. De som skrev deklarationen var noga om dess flexibilitet för att den skulle tillåta olika accenter, men utan att kunna böja sig för en selektiv användning.

I förra deltog mons. Migliore under Doha konferensen i Qatar, som har som tema finansiera utvecklingen. Mons. Migliore sa att finanskrisen och terroristhot inte får ta Världssamfundets uppmärksamhet från de mest fattigas behov. Krisen är en utmaning, sa han. Den har sina rötter i omoraliskt agerande i finansvärlden.

  Föregående   Utskrift /

Hem      S:t Mari       Nyheter        Kontakt oss       Foto        Länkar

Copyright ©2005 marnarsay.com