Idag/

Ärkebiskopen av Canterbury har under en historisk pilgrimsfärd erkänt uppenbarelsen i Lourdes


(25.09.2008)
Ärkebiskopen av Canterbury, Dr Rowan Williams, gjorde en historisk resa denna vecka genom att bli den första ledaren för den Engelska Kyrkan att göra en pilgrimsfärd till den Katolska helgedomen i Lourdes. Doktor Williams flög till Jungfru Maria helgedomen i de franska Pyrenéerna på tisdag denna vecka, lite mer än en vecka efter det att påve Benedictus XVI gjorde sin egen pilgrimsfärd dit.

Han förenade sig med den historiska pilgrimsgruppen som bestod av 10 biskopar från Den Engelska Kyrkan, cirka 60 anglikanska präster och cirka 400 anglikanska troende. Gruppen kom för att hedra Jungfru Maria under 150 årsjubileet av de 18 uppenbarelser som Heliga Bernadette Soubirous mottog 1858.

Doktor Williams deltog i ett antal Katolska fester, till exempel fackeltåget med Eukaristin, samt en bönestund vid den grotta där Jungfru Maria uppenbarade sig. På onsdagen predikade han under en internationell mässa som firades av Kardinal Walter Kasper, ordförande för det Påvliga rådet för främjandet av Kristen enhet.

Ärkebiskopens besök, på inbjudan av biskop Jacques Perrier av Tarbes och Lourdes, visar att Anglikanska och Katolska ledare är fortfarande engagerade i närmare förbindelser trots skillnader angående prästvigningen av kvinnor och aktivt homosexuella män.

Den Anglikanska biskopen Robert Ladds av Whitby, generalföreståndare av det så kallade ”Society of Mary”, den Anglikanska rörelse som organiserade pilgrimsfärden, sade i ett uttalande att ”detta blir den första officiella pilgrimsfärden av Ärkebiskopen av Canterbury någonsin till Lourdes”. Och Fader Graeme Rowlands, Anglikansk kyrkoherde i London samt generalkaplan av ”Society of Mary”, sade att Doktor Williams besökte Lourdes av sin egen vilja. "Det var hans beslut att åka på pilgrimsfärd till Lourdes och ingen annans, sade Fader Rowlands. "Det var hans djupa hängivenhet till Jungfru Maria som övertygade honom att resa.”

Höjdpunkten av hans tredagarsbesök var mässan på onsdagen på högtidsdagen av ”Our Lady of Walsingham”, den engelska Mariahelgedomen i Norfolk som förstördes av Thomas Cromwell under de första åren av den protestantiska reformationen. De Anglikanska pilgrimerna bar med sig en staty av ”Our Lady of Walsingham” och heligt vatten från Norfolk blandades med vattnet från Lourdes. Syftet med besöket var främst att bidra till uppfyllandet av "Missionen för Kristen enhet" under Lourdes jubileumsår, som inleddes den 8 december, högtidsdagen för ”Den obefläckade avlelsen”.

Lourdes blev den mest populära Mariahelgedomen i Europa efter St Bernadettes uppenbarelse av en vacker kvinna som beskrev sig själv som den "obefläckade avlelsen". Denna uppenbarelse sade till bondflickan att gräva fram en vattenkälla dit många människor skulle komma för att läka. Över sex miljoner pilgrimer, många av dem sjuka, funktionshindrade och döende, gör pilgrimsfärder till Lourdes varje år. Över åtta miljoner pilgrimer väntas i år.

De flesta av de anglikanska biskopar vilka redan har besökt Lourdes i år är anglokatoliker som redan strävar efter närmare kontakt med Rom och som redan har en djup hängivenhet till Jungfru Maria. Närvaron av Doktor Williams är därför av en oerhörd betydelse eftersom han är Den Engelska Kyrkans ledare och mer i linje med den Anglikanska Kyrkans ledande riktning.

Detta innebär en uppmjukning av traditionell Anglikansk fientlighet till Katolska dogmer om Jungfru Maria som tidigare betraktats som avgudadyrkan. Katolska och Ortodoxa Kristna vördar Jungfru Maria som himmelens drottning och erkänner hennes obefläckade avlelse samt hennes upptagning i himmelen. Men många protestanter anser att hon är värd respekt endast som mor till Jesus och att hon inte behöll sin oskuld efter hennes äktenskap med Joseph.

Under 2005 hade 40 år av dialog mellan Anglikanska och Katolska ledare resulterat i en milstolpe. Man gjorde ett gemensamt uttalande om Maria i det historiska dokumentet: ”Maria: Nåd och Hopp i Kristus.” Detta utgjorde den gemensamma grunden för de två samfunden angående Jungfru Marias status och plats i de Heliga Skrifterna.
 

  Föregående   Utskrift /

Hem      S:t Mari       Nyheter        Kontakt oss       Foto        Länkar

Copyright ©2005 marnarsay.com